05 Dec De är viktigare än vad vi förstår.

Jag har egentligen alltid varit rädd för dom. Enda sedan jag var liten. Bin och getingar. Tror det kom av att min lillasyster Kristin blev stucken av en på läppen när jag var liten och det blev ett himla stohej runt det. Trodde därefter att de var ute efter vårt liv konstant. Men jag har alltid älskat honung. Jag vet inte hur mycket honung jag har ätit i mitt liv och jag köper alltid en burk rå honung när jag är ute och reser.

swarm2

Foto från http://svenskabin.se/tag/bisvarm/

När jag var i tonåren och började intressera mig för naturliga skönhetknep var honung i ansiktet och i kroppen ett måste. Jag la ett tunt lager honung på ansiktet och lät det sitta i 10-15 minuter för att ge huden fukt och lyster. Jag sköljde sedan av det med ljummet vatten och lät huden andas utan någon kräm efteråt för att låta honungen jobba en stund till själv. Jag har ju en egen liten blandning av rengöringsolja på kokosfett, ricinolja och mandelolja. Nu när det är lite kallare ute kan jag lägga i en klick honung också och massera ansiktet med för att få bort orenheter innan jag går och lägger mig. Jag tar en liten frottehandduk och värmer med varmt vatten och torkar av och sköljer. Åter igen låter jag huden vila innan jag sätter på någon kräm efteråt. Vilket oftast blir kokosolja eller argan olja.

Det finns enzymer och antibakteriella egenskaper i honung så ett läkande bad med honung och olivolja (som också skyddar huden från dumma bakterier) mår jag  jätte bra av. Och vill jag riktigt boosta till det häller jag i lite färskt citronvatten också. Super Nice! En msk av varje räcker.

img_3137

Foto: Lokal honung, olivolja och citron från Mallorca.

Så det finns massa underbara egenskaper som honung ger oss att njuta av. Smaksensation, vacker hud, frisk kropp och det är värmande för själen. Men det är ju så att honung finns i våra liv enbart pga några tappra bin. Och de ger oss inte bara honung. Allt vi äter har vi att tacka dom för. För om de inte hoppar från blomma till blomma så finns det ingen växtlighet. Och utan växtlighet ingen mat. Och faktum är att det minskats dramatiskt med bin i europa och i Nordamerika och myndigheterna är oroliga. För visst, människan är påhittig och kan nog komma på något smart sätt att få i sig proteiner, vitaminer och mineraler i tablett form istället för mat. Och viss mat kommer vi ju alltid ha tillgång till absolut men visst vore det väldans tråkigt att bara mest äta piller hela dagen och inte få njuta av en god grönsaksrätt? Eller en härlig fruktsallad? Eller gå runt i en värld med mindre växtlighet och vackra blommor. Och utan våra bin är det väldigt mycket bökigare om människan ska ut och pollenisera alla dessa blommor för hand.  img_2841

När du äter honung, tänker du ens vilket jobb dessa sköna bin har lagt ner för just en tsk honung? Tänk på hur små dom är och hur de jobbar och sliter för att du ens ska få den där lilla tsk i ditt te. Ger du dom din tanke eller läser du på burken om vilket företag som ” gjort ” honungen utan en tanke på just bina. En liten tacksamhets tanke är aldrig fel. och lite sköna åtgärder i vår vardag. Här kommer lite tips från tidningen Science som jag tycker vi alla borde ta hänsyn till. Bli mer medveten. Läs på. Det är viktigt. Det är du som konsument som styr. Höj din röst och gör aktiva val. Och glöm inte tacka bina. 😉

Så kan samhället skydda pollinatörerna och säkra pollineringstjänsterna:

 1. Höj standarden för reglering av bekämpningsmedel globalt.
 2. Främja integrerat växtskydd där mindre mängd bekämpningsmedel används och andra metoder istället används i första hand såsom biologisk bekämpning och åtgärder inom odlingen.
 3. Ta hänsyn till indirekt och icke-dödlig påverkan vid riskvärdering av genmodifierade grödor.
 4. Reglera förflyttning av odlade pollinatörer (för att minska risk för sjukdomsspridning och invasiva arter).
 5. Utveckla försäkringssystem för att minska risker för lantbrukare som utnyttjar ekosystemtjänster i stället för kemikalier i lantbruket.
 6. Erkänn pollinering som en resurs i lantbruket.
 7. Stöd lantbruk som satsar på en mångfald av grödor – diversifierat lantbruk.
 8. Bevara och återskapa grön infrastruktur (ett nätverk av livsmiljöer som pollinatörer kan röra sig emellan) i odlade och urbana landskap.
 9. Utveckla långsiktig övervakning av pollinatörer och pollinering.
 10. Finansiera forskning i samarbete med lantbrukare för att öka skördarna i ekologiskt, diversifierat och ekologiskt intensifierat lantbruk, dvs där man i större grad nyttjar tjänster som nyttoorganismer, t ex pollinatörer, bidrar med.
  originalphoto-492256372-564178

I boken ” En Ny Jord” skriver Eckhart Tolle: ” Buddha lär en gång ha hållit en ” tyst predikan” under vilken han höll upp en blomma och betraktade den. Efter en stund började en av de närvarande, en munk vid namnet Mahakasyapa, att le. Det sägs att han var den enda som förstod predikan. Enligt legenden fördes detta leende ( det vill säga den andliga insikten och upplysningen) sedan vidare från mästare till mästare. Att se skönheten i en blomma kan väcka människor, om så bara ett kort ögonblick.

Namaste! Malin

No Comments with love

Sorry, the comment form is closed at this time.