13 Dec Julstämning, gemenskap och kärlek.

Jag har precis haft lite mer än 48 timmar i Stockholm för att kunna vara med på min väninna Tess möhippa. Stockholm välkomnade mig med snö och lagom bitande kyla. Men för mig som timmarna innan hade doftat på min lilla kaprifol på balkongen kändes kylan hårdare än vad den egentligen var. 

På Arlanda möter mig min andra väninna Cristina som är på väg till sitt första hemland Colombia. Vi har en timme innan hon måste bege sig till sitt plan med sin son Richard. Dom ska hälsa på familjen men framför allt hennes äldsta som har bestämt sig för att flytta till sin mors födelseland. Samtalen berör kärlek på många plan. Och tacksamheten över att det finns FaceTime i vår tidsålder vilket gör det möjligt för oss att bo på olika platser i världen. 

Jag tar mig in till Stockholm och Södermalm där jag ska sova när jag är här. Min väninna Sussi och hennes man Henrik har nyligen flyttat till en ny våning där. Barnen har blivit vuxna och de bestämde sig för att finna något mindre bland tåkåsarna och utsikt över ett vackert snötäkt Stockholm. Vi går över till deras vänner och blir bjudna på vin och ost. Jag lägger min lilla 21 dagars detox åt sidan i ett dygn för att njuta av Bla hemmalagade tomatmarmelad och kardemumma skorpor. Vinet är himmelskt gott och jag tänker att jag nu får i mig lite flavonider så något bra gör det iallafall. Dessutom börjar nu alla mina sinnen njuta fullt ut över julstämning, snö och nybakat. Närvaro Malin…. njut! 

Dagen efter går vi till ett supermysigt kafé och dricker svensk kaffe latte och avocado macka på nybakat bröd med lite stänk av chili. Himmelskt gott!! Jag har sovit som en drottning på en tältsäng i vardagsrummet och är nu utvilad inför resans höjdpunkt. Möhippan! Älsklingen kidnappas av brandkåren och hon luras att tro att det är gasläcka. Hon är så inne i hela grejen att brandmannen behövde säga tre gånger att nu börjar möhippan innan hon fattar vad som är på G. 

På brandstationen väntar jag, Cissi och Sussi och hon tror inte sina ögon. Doften av bilar, olja, tuber och män finns runt omkring oss. Hon får lära sig första hjälpen och lever sig även nu in i det hela med full kraft. Frågorna tar inte slut så jag skojar och säger att nu måste väl ändå Kenny känna sig trygg. Som sanna ”systrar” vi är ber vi om ett omklädningsrum och Tessan får fixa festriggen. Cissi dukar upp vindruvor, godis och bubbel. Och jag försöker hålla mig till ingefära/choklad godis och Ramlösa. Sedan bär det av till ett av stadens mysiga lobbies för lite te innan nästa steg. Vi stressar inte. Låter det som sker ske och dyker sedan ner i en mysig soffa där vi fikar och berättar uppdates från livet. 

Vid 14.30 kommer mina döttrar och plockar upp oss. Vi lämnar över ansvaret till dom och Tessan får en bindel över ögonen. Vi andra smiter lite före in på Berns Bistro bar där en av hennes närmaste vänner Andreas samlat alla hennes vänner. Jag har aldrig sett någon så förvånad i hela mitt liv. Hon bara stirrade och stirrade och tårarna rann. För ALLA var där. De närmaste timmarna kunde den blivande bruden knappt sitta ner och än mindre äta mer än tio minuter åt gången. Maten var så otroligt god och aiolin to die for!! Men hon sprang runt som den lyckliga kvinna hon var. 

Jul, gemenskap och kärlek i alla dess färger och toppen blev när Lasse Löndahl kom in och sjöng ” Tio tusen röda rosor”. Vår legend är 87 år!!! Och han tackade nej till den sedvanliga söndagsmiddagen med barn och barnbarn för att ” Barbro ringde och då säger man inte nej förstår du.” Goda kollegor och vänner som de varit i över 50 år. 

Vi 17.30 står vi och väntar på att limousinen ska komma som ska ta oss till Rusty Rascals, Tess och Kennys nyöppnade barbershop. Jag betraktar hur Tessan som vanligt vis inte dricker är precis så där lagom tipsy som man ska vara på sin möhippa. Munnen pratar på för fullt. Med den vita snön under hennes fötter, hennes svarta kappa och röda läppar ser hon ut som Snövit. 

På Rusty Rascals väntar den blivande mannen och en längtansfull dotter som vill höra om allt som mamma upplevt idag. Och de närmaste timmarna blir nu mysigt häng med sushi, smoothies och pepparkakor medan Emilia tatuerar in deras önskade symboler på samma ställe på armen. Min dotter Linn är med och jag kryper nära min vackra dotter som jag inte sett på ett tag. Åter igen julstämning, gemenskap och kärlek. 

När jag nu åter igen sitter på planet efter att ha sprungit som en toka på Heathrow AirPort för att hinna med planet. (Gaten var t o m stängd när vi alla kom springande.) Så hör jag sårlet av spanska. Och jag blir varm i hjärtat. Jag som aldrig varit så förtjust i spansk mat eller i språket förutom i musiken blir varm och längtar hem till Medelhavet. Tacksam över att jag har två hem i mitt liv. Båda så högt älskade av mig. Och visst det är inte alltid så roligt att flyga hit och dit men för familj och vänner är det värt allt!!! 

Stockholm är min födelsestad och jag kommer alltid ha starka känslor runt vissa av årets högtider. Dom kommer aldrig försvinna. 

Och min vackra Ö Mallorca är den där söta lilla bubblan jag får äran att leva på. Fullt medveten om att jag bara är en gäst. Då får det bli lite flängande ibland. 

 Snart väntar min egna säng igen i två dar. Ljuvligt! Sedan bär det av till Sthlm igen. Och boksignering på Mamita Sthlm den 15 december. 

PS: En väldigt bra och ljuvlig julklapp till män med skägg. Rusty Rascals har gjort en skäggolja som doftar så gott och är bra för skägget. 

Namaste! 

No Comments with love

Sorry, the comment form is closed at this time.