16 jan Så viktiga ord…

For the original text in english press HERE.

 Jag har en fin vän som heter Linda. Hon är yoga lärare som jag. Vi pratar ofta om vad som tog oss ” hit”. Att vi inte får glömma vår uppgift. Att vi är här för vi har ett uppdrag, att kämpa för det goda. Utan våld men med kärlek. Igår skickade hon den här till mig. Jag blev så rörd och vill dela poeten Clarissas ord med er. 


”Mina vänner, tappa inte modet. Vi gjordes för dessa tider. Jag har hört från så många nyligen som är djupt och ordentligt förvirrade. De är oroade över läget i vår värld. Vi är i en tid av nästan dagligen förvåning och ofta rättfärdig ilska över de senaste försämringarna av vad som är viktigast för civiliserade, visionära människor. 

Du har rätt i dina bedömningar. Den lyster och hybris som strävar efter att stödja handlingar som är så avskyvärda som de mot barn, äldre, vanliga människor, de fattiga, den obevakade, de hjälplösa, är hisnande. Ändå uppmanar jag dig, ber dig,  att du inte spendera din ande torr genom att älta dessa svåra tider. Och jag ber dig speciellt att inte förlora hoppet. Särskilt eftersom faktum är att vi har gjorts för dessa tider. Ja, i åratal har vi fått lära, träna inför, varit i utbildning och bara väntat på att träda in nu när vi mest behövs. 

 Jag växte upp på de stora sjöarna och kan se ett sjövärdigt fartyg när jag ser ett. Beträffande uppväckta själar, har det aldrig varit mer dugliga fartyg i vattnen än det finns just nu över hela världen. Och de har full täckning och möjlighet att kunna signalera varandra som aldrig förr i mänsklighetens historia.

 Titta ut över fören; Det finns miljontals båtar med rättfärdiga själar på vattnet med dig. Även om dina faner kan rysa till av varje våg i denna stormiga tid , jag försäkra er om att de långa plankor som först samman och komponerats till din för och ditt roder kom från en större skog. Det långkornigt virke är känt för att stå emot stormar, att hålla ihop, att hålla sin riktning, och att avancera, oavsett.

 I varje mörk tid, finns det en tendens att svänga mot oro över hur mycket som är fel eller trasigt i världen. Fokusera inte på det. Det finns en tendens också att låta sig  försvagas genom att älta det som är utom räckhåll. Fokuserar inte där. Det är som att använda vinden utan att höja seglen.

 Vi behövs, det är allt vi kan och behöver veta. Och även om vi möter motstånd, så möter vi också stora själar som kommer till vår hjälp, som älskar oss och vägleder oss, och vi kommer att känna igen dem när dom visar sig. Sa du inte att du var en människa med tillit och tro? Sa du inte att du lovade att lyssna på en röst större än din egna ? Har du inte bett om nåd? Kommer du inte ihåg att ” vara i nåd” innebär att underkasta sig den. Att lyssna. Ha tillit till den. 

 Vår uppgift är inte att laga hela världen på en gång, utan att sträcka ut vår hand för att laga den del av världen som är inom räckhåll. Varje liten sak, varje liten gest du kan göra för att hjälpa en annan själ, varje steg mot att läka denna trasiga lidande värld, kommer att hjälpa oerhört. Det ges inte till oss att veta vilka stora handlingar eller av vem som kommer att ta oss till det varaktiga goda. Stå upp för det goda i din närhet. Ha tillit. 

 Vad som behövs för en dramatisk förändring är en samling av små handlingar och tillsammans läggs de till mer och mer och mer och fortsätter så. Vi vet att det inte behövs alla på jorden för att bringa rättvisa och fred, utan bara en liten, bestämd grupp som inte kommer att ge upp under den första, andra eller hundrade stormen. 

 En av de mest lugnande och kraftfulla åtgärder du kan göra för att ingripa i en stormigt värld är att stå upp och visa din själ. En själ på däck, lyser som guld i mörka tider. Och bakom din själ kastar sig gnistor upp av nödraketer som bygger signalerande bränder och de i sin tur ser till att viktiga frågor fattar eld. För att visa ditt ljus, din själ i skuggiga tider som dessa – innebär absolut att stå stark men också att visa barmhärtighet mot andra; båda är handlingar av enorma mod och är av största nödvändighet.

Kämpande själar fångar ljus från andra själar som också lyser med sin eld och som är villiga att visa det. Om du vill hjälpa till att lugna tumultet, är detta en av de starkaste saker du kan göra.

Det kommer alltid att finnas tillfällen då du känner dig modfälld. Jag har också känt förtvivlan många gånger i mitt liv, men jag ger inte upp för det. Jag kommer inte att underhålla det. Det är INTE mat  att äta från min tallrik.

 Anledningen är detta: I min benmärg vet jag något, precis som ni. Det är att det inte kan finnas någon förtvivlan när du kommer ihåg varför du kom till jorden, när du minns den som skickade dig hit. De goda ord vi säger och goda gärningar vi gör, är inte våra. De är ord och handlingar av den som förde oss hit. I dess GODA anda, hoppas jag du kommer att skriva detta på din vägg: När ett stort fartyg är i hamn och förtöjd, är det i säkerhet, det finns det inte någon tvekan om. Men det är inte till det stora skepp är byggda för.” 

 Genom Clarissa Pinkola Estes

Amerikansk poet, post-trauma specialist och jungiansk psykoanalytiker, författare av kvinnor som springer med vargarna.

No Comments with love

Sorry, the comment form is closed at this time.