16 aug Bara på besök


Jag ser ut över bakgårdarna i Palma. Mitt hjärta rusar iväg och jag ler med hela min själ. Det här är vår stad i Medelhavet. Snälla svenskar, kom inte hit och gör "vår " ö till ett gotländskt paradis. Låt mallorca vara Mallorca. Acceptera "vår"ö som den är. Jaga inte bort de gamla damerna från caféerna och storma inte in med era gigantiska Tiguan bilar. Vår stad och vår ö är liten och nätt. Den är hustak som regnar in och bakgårdar som blommar över. Den är lapplisor som säger god morgon och mat som tar tid. Den har integritet och kärlek. Gå varsamt fram. Snälla.. För ryktet om er svenskar som nu exploderar in över turistsäsongen är att ni är värre än tyskarna. Med attityd och överklassbeteenden. Mina vänner från restaurangerna frågar mig vad som har hänt? Svenskarna som var våra favoriter en gång i tiden med deras leenden och kramar. Jag svarar att jag inte vet. Enligt fastighets mäklarna har det med pengar att göra. Ju mer pengar ju mer attityd. Men lugnar dom med att nu sen lagen om att det inte är tillåtet med airbnb och uthyrning av lägenheter längre så kommer det bli bättre. De som köpt något för att investera och hyra ut kommer få
problem att ha lägenheten kvar. Och endast de med lagom pengar på fickan kommer ner för att få sig en stund semester, bo på hotell och ta sig in på cykel till Palma. Vad vet jag… Men dom kommer att kramas.

På vägen hem till vår del av Palma passerar vi ett café. Det finns inte en enda svensk där. Bara spanjorer. Dom gamla damerna samtalar och ler. Om en vecka ska jag börja plugga spanska. Längtar till att jag kan sätta mig ner och fråga dom
saker. Detta är deras hem. Jag är bara på besök i deras ögon. Så min respekt är stor och ödmjuk. Som så ska vara.
Kram

PS: Ni som inte behöver ta åt er, ta inte åt er. Kärlek.

No Comments with love

Sorry, the comment form is closed at this time.