18 mar Alltså på riktigt!!

Denna blogg tex tillhör ©️Malin Berghagen

Under vår tid på sjukhuset förra veckan fick vi systrar erfara FANTASTISK personal som var väldigt mån om vår mamma. Men maten var nog det absolut värsta vi har sett. Sist jag åt mat som denna var jag 18 och flög Aeroflot mellan Moskva och Tokyo. När en anhörig smakade falafel bollarna var han tvungen att spotta ut dom. Ingen smak, mikromjuka och knappt någon färg. Utsäkta mitt språk men vem FAAAN lagar denna mat till sjuka människor??? Är det det här våra skattepengar går till?

Sockrade burk persikor med någon rispudding till efterrätt!!! Vi lever i ett Sverige där vi är så galet medvetna om vad som vår kropp behöver för att hålla sig frisk och stark. Våra livsmedels affärer visar sin medvetenhet med gluten och laktosfria alternativ. Hyllor med grönsaker och frukter och på våra sjukhus äter dom vi älskar mat med absolut ingen näring. När det gäller färska grönsaker får dom isbergssallad, tomater och gurka. På riktigt!!!?????

Gräddsås och mikrade Wallenbergare med potatismos som gav upp hoppet för länge sedan. Vaniljglass med frysta jordgubbar i socker eller burkfruktsallad. Alltså jag är så chockad att jag inte vet vad. Det har tagit mig en vecka att ens få ihop en blogg om detta för jag är så arg att jag är rädd att jag bara kommer svära igenom hela bloggen.

Så vi tog saken i egna händer. Jag, Monica och Kristin blev ett stenhårt team där vi turades om att köpa med oss mat. De vänner som kom på besök tog med sig soppor och fröknäcke. Våra barn köpte färsk frukt och la upp på en bricka så mormor och personalen kunde plocka av det. Vi kom med pressade juicer varje dag. Vi fick en egen hylla i kylskåpet och tog med oss skärbräda och kniv in på mammas rum. Vi tog med oss ekologiska teer och la citron i vatten. När någon är sjuk så äter man ändå inte mycket åt gången så vi behövde inte mycket plats till att göra i ordning maten. Och när de äter är det då viktigt att det får mat som smakar något och är näringsrik.

Så vad köpte vi? Jo sådan som var lätt hanterligt men med mycket med näring. Vi gjorde tex sallad på en halv avocado, laktosfri keso, grönt äpple och lite pressad apelsin juice på det. Vi försökte hålla ner på laktos och mejeri produkter så vi höll oss till keso och kvarg som är protein rikt. Efterrätt på kokosmjölk. Vi höll också ner på gluten så det blev glutenfritt bröd med groddar och paprika. Och då vidare.

Maten på svenska sjukhus är som på 40 talet. Trots att vi alla vet så mycket mer så är den inte ens i närhet av vad vi VET att en FRISK människa ska äta. Titta på bilden ovan och sedan den här bilden igen.

Jag har i flera år jobbat på Masesgården hälsohem. Landstinget ger remiss till patienter för att åka dit. Nu förstår jag verkligen varför. För se igen den här bilden från förra veckas buffé på sjukhuset. Obs!! Till de sjuka, inte oss! :

Och jämför det med Masesgården:

På de flesta ställen går det idag att få fantastiskt god och hälsosam mat. T o m när det gäller en smörgås. Ja till och med på IKEA får vi bättre mat än på våra sjukhus. Titta här!!

Jag blir så upprörd att jag inte riktigt vet vart jag ska ta vägen. Och saken är den att t o m läkare och personal säger att maten inte är bra och att de inte äter den. Hallå Sverige!!!!! Detta måste få ett stopp!! Vakna!! Protestera! Sparka de som lagar maten för det är vi som betalar för det. På vilken resturang som helst hade vi skickat tillbaka maten. Det är upp till var och en av er och säga ifrån när ni är på sjukhuset. Kräv bra hälsosam mat för dig eller din anhörig. För det är du som har betalt för den det är du som vill bli frisk.

Namaste Malin

No Comments with love

Sorry, the comment form is closed at this time.