20 sep Svenskar

Good morning from Palma. My second home. ❤️?? Jag sitter i mitt lilla kvarter i Santa Catalina. Solen värmer och jag har hälsat på alla mina grannar som nu njuter av en kopp kaffe på stadens gator på de olika uteserveringarna.

I Santa Catalina där jag bor är det väldigt mycket svenskar men mina vänner är från Israel, Mexico, Tyskland, Brasilien och Spanien och ja vi har olika sätt att se på saker i livet, kärleken och i kommunikation men det problemet har jag i min egen familj, med mina vänner och med pappan till mina barn redan. ? Så det är inte så att det är något nytt jag inte kan hantera. ?

Jag ÄLSKAR de olika ”färgerna” av människor, kulturer och tankar som jag alltid haft runt mig sedan barndomen. Jag tror att om människor reste mer och stannade ett tag ( resa på det sättet som känns bra för miljön, tid och plånbok ) skulle vi inte ha samma problem med rasism som vi har i Sverige. Särskilt om vi tog oss tid att komma ut ur vår egen ”safety box” och hängde på platser där inte alltid vårt eget folkslag går (läs tex all inclusive hotell).

Jag känner mig lite förvirrad av svenskarnas dubbla attityd till invandring sedan jag varit hemma i Sverige i sommar. Svenskar föreläser om att invandrare ska ”blanda” sig mer med svenskarna och bli en del av det svenska samhället. Och samtidigt visade det svenska valet att de inte vill att invandrare ska vara en del av sverige eller deras samhälle. ?? Eller åtminstone inte för mycket och bara så länge som svenskarna har dem under kontroll. ? Svenskar hävdar att de är mycket internationella och öppna men när de bor i Spanien och i världen bor de i samma områden och går till samma platser, packade med svenskar! ? De sitter bakom sina datorer och drömmer om att se världen och åka till vackra hotell på tex Mallorca. Och känner att de är så ”öppna” för världen och är så väl beresta. ? Och när de väl åker utomlands bor de på hotell där de serverar svenska köttbullar och makaroner, serverar svenskt kaffe och där all personal är svensk. ?

Vi har mat från hela världen i Sverige. Svenskarna älskar nämligen italienskt, kinesiskt, mexikanskt, grekiskt och turkisk mat som kebab men vill inte att människorna som skapade den maten som vi älskar kommer ”för nära”. ?Jag älskar Sverige, men jag känner efter sommaren, att vissa människor och inte alla, verkligen går runt i sina egna dubbelbottnade säkra bubblor. Livrädd för förändring och nya perspektiv. Men hävdar ändå att de är så frigjorda, internationella och öppna. ?

Mina barn är den resande generationen och deras vänner är från hela världen. De är inte riktigt ”svenskar” som jag upplever det … Jo på papper och i passet men i hjärta är de en del av världen. Och jag är väldigt stolt över deras öppnade sinne och fria tankar och empati. Dom är den nya generationen och världen är deras arena. Dom är kärlek och gemenskap över gränser. Vi kommer inte att kunna hålla kontroll över invandring och liknande för världen är en öppen arena idag med jobb möjligheter för alla våra barn. Däremot kan vi lära oss att kommunicera, förstå och acceptera och respektera varandras olikheter och bli starka tillsammans. Det är den framtiden jag tror på.

Amen