27 feb Kaffe och lite nyttigheter.

Tänk vad lite kanel kan göra!
Det finns lite olika knep på att få i sitt antioxidanter utan att det ska vara tråkigt eller med risk att få i sig en massa annat som tex det vitamin tabletter kan innehålla och bindsamman med som tex gelatin. Och det finns väl ingen idag som inte vet att färgrika frukter och grönsaker innehåller rikligt med antioxidanter. Men det finns också andra små härliga smakrika knep att hålla sig frisk. Jag har sedan barnsben varit förälskad i örter och kryddor och kanel är en av dom. Denna super härliga krydda levererar en kraftfull (och läcker) dos av antioxidanter och har använts både som krydda och medicinsk växt i tusentals år.

Kanel är laddad med skyddande antioxidantaktivitet och är en av de  bästa bland kryddor. Enligt en studie på möss kan kanel skydda både ditt hjärta och din hjärna. En annan studie visar att det kan minska risken för cancer och förbättra ditt immunförsvar.
Rör 1/2 tsk. av kanel i din kopp kaffe eller brygg ditt kaffe med 1 tsk. av kanel Används helst ekologisk Ceylon kanel, även känd som ”sann” kanel.

Hångla mera!
En kollega på Wakai sa senast igår till mig att hon ville ha lite tips på att få fart på sex livet. Och alla som är över 45 börjar ju märka att det kan bli två lägen för oss kvinnor och män i den åldern. Antingen vill vi ha mer än någonsin eller så planar lusten ut. Eller så vill man men bara orkar inte. Något som jag tycker alltid funkat jätte bra på mig är Maca roten. Inte bara för sexlivet utan också för att balansera hormonerna och eventuella klimakterie besvär. Eller rättare sagt jag har inte haft några. Troligen pga Macan eller yogan.
 Kanske har du sett maca-pulver i din lokala hälsoaffär. Maca rot har traditionellt använts för att förbättra fertiliteten, och visade sig ha hormonbalanseffekter i en studie på råttor. Och Maca är också mycket näringsrik. Den innehåller över 20 aminosyror (inklusive åtta essentiella aminosyror), 20 fria fettsyror, och har hög protein halt och C-vitamin.

Så hur använder du den bäst? Maca pulver är precis som kanel något som gärna flyter runt ovanpå och inte vill blanda ut sig. Så enklast är att ta 1 tsk i mixern när du gör din smoothie. Men många använder också Maca tillsammans med kaffe. Så prova att göra superfood kaffe med 1/2 tsk som blandas ut med kaffe. Eller gör som jag, häll i en tsk innan du brygger och låt det hänga med i hela bryggningsprocessen.
För att förlänga hållbarheten för ditt maca-pulver, förvara den i kylskåpet.
Nä snyggisar nu är det dags för lite fika! De.caff med kanel!
Kram Malin
Ps: Gällande sex livet och 45 plus…. ha alltid kokosolja hemma. 😉