05 apr Vi kommer alla dö, frågan är bara när.

Jag betraktar familjen från den plats jag har vid bordets slut. Mina systrar, Martin och Monicas man Gunnar sitter bredvid mig och de pratar om allt från jakt till gröna smoothies. Mina barn och deras kusiner äter och pratar lite längre ner vid bordet och det känns som jag är på en italiensk familjemiddag. Enda skillnaden är att vi är lite mer lågmälda. Inte pga att det är ett års dagen av vår mamma och mormors dödsdag. Utan pga att vi är svenskar.

Vi är på den resturang som vi vid ett flertal tillfällen gick till med mamma. Italiano på nybrogatan på Östermalm. Bilden du ser ovan är från vår sista middag med henne i februari 2018. Då visste vi inte att hon var så sjuk. Två månader senare var hon inte längre med oss. Det är något jag alltid bär med mig nu. Du vet aldrig hur långt tid du eller dina nära har tills ni skiljs åt för evigt. Så är det verkligen så viktigt att hålla fast vid stolthet och små gnabb?

Vårda tiden väl istället och fundera över om det där du irriterar dig över, undviker eller straffar dina nära med verkligen är värt det. Är det inte bara bättre att gräva ner stridsyxan och leva i nuet? För oftast är det ju vi själva dom mår sämst med att gå och vara sur. Vem vill spendera sin sist tid så?

Vår mamma och vår moster dog av cancer, Det som jag tror är viktigt att komma ihåg är att cancer är något som finns i oss alla. Den är redan nu i sitt ursprung liten som ett knappnålshuvud och ligger där sedan du föddes och sover tills kroppen blir tillräckligt ” trevlig” för den att växa i. Ja så är det krasst.

Det finns en hel del sjukdomar att dö av men som jag sa på podden ” Berghagen och Tess ” så handlar det inte längre om OM vi dör av cancer utan snarare NÄR. Och det där NÄR är väldigt mycket upp till den miljö du skapar för din fiende C att växa i. Och grunden sätter du tidigt. Redan som barn bäddar du för cancern att växa eller inte och en C tumör växer inte på en dag. Redan just nu när du läser detta har du TROLIGEN en tumör som stilla sakta växer i kroppen för att en dag slå ut allt i din kropp. Ja så är det faktiskt.

Och inte bara det. Är du runt 50 har du troligen redan nu förslitning på kärlen som gör att både kärlkramp, hjärtinfarkt och liknande gör sig tillkänna en dag. Om du har otur. Ja jag vet att jag är tråkigt sann nu men desto snabbare vi vaknar till det faktumet desto fortare kan vi göra något åt det.

Ja dessa sjukdomar kommer inte över en dag. De kommer sakta, allt eftersom du missköter din kropp och skapar den miljö som cancern kan växa i eller som får kärlen brista. Det är just det jag känner att vi måste vakna upp och förstå. Det är inte SEN, det är NU du behöver vårda din kropp och se till att din inre miljön blir så absolut ointressant för någon cancer att växa i. Och kärlen blir friska och starka.

Så,

1. Rör på dig varje dag på något sätt. Spring minst på samma ställe eller ute i 30 sekunder så snabbt du bara kan för att få upp pulsen VARJE dag.

2. Ät ordentligt fibrer så på med grönt på tallriken varje dag och ett äpple om dagen minst.

3. Olivolja eller linfröolja varje dag.

4. VATTEN! 1 1/2 liter om dagen.

5. Andas frisk luft och minst tio DJUPA andetag om dagen.

6. Dra ner på alkohol och socker och salt. Skydda levern!! Du behöver den frisk och stark.

Var rädd om ditt tempel!

Hitta glädjeämnen, skratta mycket, gråt när du behöver, skrik när du är arg. Lev!!

Njut av livet!

Och gå inte och bär på onödig bitterhet. Du eller dina nära kan vara död imorgon. Förlåt dom du behöver förlåta och gå vidare! Livet är dyrbart!

Kram Malin