13 jul Bloomsbury Group

I går besökt jag Charleston farmhouse där den ryktbara Bloomsbury Gruppen bodde under första halvan av 1900 talet. Bloomsbury gruppen var ett skönt gäng av konstnärer, författare och tänkare som flydde första och andra krigets måsten och ”gömde”sig i huset i södra England. De testade nya sätt att leva i sitt hem i Charleston där huset bar ett utrymme för frihet, kärlek och vänskap, pacifism, ateism, jämställdhetsrelationer, polyamory och andra sätt att leva. Husets ägare var Vanessa Bell, Duncan Grant. Men välbesökt av Vanessas syster Virginia Wolf och John Maynard Keynes. Husets väggar och möbler målades av Vanessa och Duncan och var sällan välplanerade och utan att vara grundade i tex underlaget.
År 1916 flyttade konstnärerna Vanessa Bell och Duncan Grant, hans vän och älskare David Garnett och Vanessa Bells två söner, Julian 8 år och Quentin 6 år, tillsammans med Henry hunden till Charleston, in i denna vanliga lilla bondgård i East Sussex. Huset byggdes redan på slutet av sextonhundratalet och hade tidigare använts som pensionat. Under de närmaste sextiofyra åren skulle huset ”ockuperas” och komma till liv av familjen och deras vänner. Lite grann som en engelsk version av Carl Och Karin Larssons liv i Dalarna.
I mars 1916 hade kriget hållit på i två år och Duncan Grant och David Garnett, som vägrade att göra militär tjänstgöring, behövde hitta ett ”arbete av nationell betydelse” på en gård eller liknande för att inte hamna i fängelse. Charleston var ett idealiskt ställe, i ett område där konstnärerna visste att det skulle ge dem möjlighet att fortsätta utforska intensiva, okonventionella, konstnärliga livsstilar.Vanessa Bell beskrivs av hennes son Quentin som ”den fasta pelaren i vår existens … förnuftig, praktisk, oföränderlig, ibland fylld med en mild glädje, alltid moraliskt och fysiskt vacker”. Hon beslöt sig redan som barn att det var konstnär hon skulle bli och utbildade sig på Royal Academy School.
Duncan Grant var en otroligt mångfasetterad konstnär och skapade vackra bilder på så väl tyger, tapeter och möbler osv. Han hade i sitt tidiga liv affärer med Lytton Strachey, Maynard Keynes och Adrian Stephen, och han fortsatte att ha homosexuella angelägenheter under hela sitt liv. Men hans längsta förhållande var med Vanessa Bell, som han bodde och arbetade från 1914 till sin död 1961. Dottern, Angelica, föddes i Charleston 1918.

Jag vandrade länge i den vackra trädgården vid huset och tog sedan den guidade turen inne i huset. Det var verkligen en underbar stund dör jag gick förkovra mig i det jag älskar. Trädgård och kultur. Här kommer lite bilder från trädgården. Trädgården är oplanerat strukturerad och bär samma känsla av frihet under ansvar.

Jag är så tacksam över mitt lilla äventyr i Charleston och jag hoppas ni fick en dos av upplevelse här med mig på bloggen. Engelska trädgårdar är något alldeles speciellt. Speciellt med kulturella personligheter som dessa.
Kram Malin
Informativ tex kommer ifrån Charleston trust
med lite personliga noteringar från mig.